Cibuli nakrájíme na kostičky. Kysané zelí propereme a překrájíme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Uzený bůček nebo krkovičku nakrájíme na kostičky.
Cibuli osmahneme na lžíci sádla, zelí přidáme do hrnce, zalijeme vodou, přisypeme kmín, přivedeme do varu a krátce povaříme. Pak přidáme nakrájené brambory, osolíme a vaříme na mírném plameni asi 25 - 30 minut.
Mezitím z mouky a lžíce sádla připravíme světlou jíšku, kterou přimícháme, jakmile jsou brambory a zelí měkké. Přidáme nakrájené uzené maso a malou konzervu krájených sterilovaných žampionů, zaprášíme sladkou paprikou a ještě povaříme. Nakonec do polévky přimícháme smetanu a již nevaříme.
Zelňačku s bramborami a uzeným podáváme s čerstvým chlebem nebo jiným pečivem.