Do hrnce, nejlépe s nepřilnavým povrchem, vlijeme mléko a vodu, přiklopíme a přivedeme k varu. Když mléko s vodou začne vřít, tak do hrnce za stálého míchání přisypeme jemné ovesné vločky a nakonec lžičku mleté skořice. Kaši mícháme 5 minut, poté ztlumíme plamen a na minutu přiklopíme.
Po minutě vypneme plamen a necháme 3 minuty přiklopené. Poté kaši zamícháme a už by její konzistence měla být dobrá. Jestli ale přece jenom není, tak znovu zapneme sporák a na mírném ohni mícháme do požadované konzistence.
Hotovou kaši promícháme s tvarohem. Nyní už je na řadě zdobení. Kaši posypeme trochou granka, slunečnicovými a dýňovými semínky a rozinkami. Takto zdobená mi chutná nejvíce, ale zdobení lze snadno obměnit a každý si na ni může dát jen to, co mu chutná.
Ovesnou kaši s tvarohem a posypem servírujeme teplou, nejlépe jako vydatnou snídani. Vhodnou přílohou je ovoce podle chuti, které si můžeme pokrájet do kaše, případně doplnit zvlášť na talířku a přikusovat k ní.
Nutriční hodnoty na 1 porci s posypem jsou 2498 kJ / 595 kcal, 33,2 g bílkovin, 78,8 g sacharidů, 21 g cukrů, 14 g tuku - z toho max. 2 g nasycených. mastných kyselin a 10,6 g vlákniny.
Nutriční hodnoty na 1 porci bez posypu jsou 1800 kJ / 428,6 kcal, 30 g bílkovin, 62 g sacharidů, 16 g cukrů, 6,8 g tuků - z toho max. 1 g nasycených mastných kyselin a 8,5 g vlákniny.