Lilky (baklažány) nakrájíme na tenká kolečka, posypeme je solí a asi na 20 minut odložíme, aby z nich sůl odstranila hořkost. Potom je opláchneme a osušíme.
Ve velké pánvi opečeme část koleček lilků na 4 lžících oleje z obou stran dozlatova asi 7 minut. Přeložíme je na talíř a stejným způsobem postupně opečeme zbývající kolečka lilků.
Na pánvi rozehřejeme bylinkové máslo s česnekem a opékáme na něm z obou stran dozlatova 5-6 minut kolečka cuket. Opečené cukety dáme na talíř.
Polovinu koleček lilků a polovinu cuket upravíme do velké zapékací misky, opepříme a posypeme polovinou nastrouhané mozzarelly. Na mozzarellu naneseme lžící polovinu propasírovaných rajčat a na ně rozložíme 3 lasagnové plátky. Postup opakujeme a skončíme vrstvou lasagnových plátků.
Povrch přelijeme bešamelovou omáčkou a posypeme parmazánem a sušeným oreganem (dobromyslí). Zapékací misku vložíme do trouby předehřáté na 220 °C
(u plynové trouby stupeň 5) a pokrm pečeme 30-35 minut dozlatova.
Zdroj: Špalíček receptů Těstoviny
Nakladatelství SLOVART