Koupíme sádlo, opláchneme ho pod studenou vodou a nakrájíme na kostky. Podle toho jak chceme mít velké škvarky. Vložíme do kastolu se silnějším dnem aby se nám sádlo moc nepřipalovalo a položíme na plotýnku.
Přidáme asi hrnek vody, aby se sádlo než se začne škvařit nechytalo dna. Pak už jenom bez přestání mícháme a mícháme a mícháme. Vody dáváme podle toho jak rychle sádlo začne pouštět po případě trošku přidáme, ale ne moc aby se škvařilo!
Že je sádlo hotové poznáme tak, že škvarky zrůžoví a jakoby šustí. Také když je přitlačíte vařečkou ke kraji musí jít zmáčknout. Po téhle zkoušce uděláte ještě zkoušku na vodu. Přiklopíte hrnec studenou pokličkou a chvilečku necháte. Po odklopení pokličky musí být poklice suchá! Nesmí se rosit! Pokud se rosí, znamená to že je v sádle ještě voda a musíte míchat dál. Pořád ale sádlo hlídejte.
Když se dočkáte a poklička je suchá je hotovo. Sádlo odstavíte a necháte chvilku vystydnout. Poté škvarky scedíte, trošku vymačkáte a krapet přisolíte. Čisté sádlo slijete do sádelňáčku. kdo chce může škvarky nechat v sádle a kdo ne, může je zbaštit jen tak s chlebem.
Tip autora receptu: Někdo doporučuje, když jsou škvarky hotové, pokropit je mlékem tak, aby jeho hladina nepřesahovala hladinu škvarků a nechat mléko zvolna vypéct. Škvarky by měly pak být zlatavé.