3 lžíce | cukr | |
3 lžíce | máslo | |
4 ks | jablko | |
0.3 lžičky | skořice mletá | |
1 balíček | listové těsto (rozválený plát) | |
2 lžíce | pomerančový džem |
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na čtvrtiny. Na pánvi rozpustíme máslo, na kterém necháme zkaramelizovat cukr. Pak ihned vložíme kousky jablek, přidáme skořici a za stálého mícháni restujeme asi 2 minuty. Jablka nesmí příliš změknout, ale spíše se jen obalit v karamelu. Směs karamelových jablek přendáme do koláčové formy, potřeme džemem a zakryjeme plátem listového těsta. Těsto hustě propícháme vidličkou. Jablkový koláč pečeme v horké troubě předehřáté na 180 °C přibližně 20 minut.
Rychlý jablkový koláč z listového těsta necháme zcela vychladnout a ztuhnout. Pak koláč vyklopíme, nakrájíme na porce a podáváme ke kávě nebo čaji.
Inspirujte se, jak zpracovat jablka: 8 skvělých receptů na víkend
Z jablíček neupečeme jen štrúdl, jejich využití může být opravdu pestré a jejich obsah v moučnících znamená vždy vláčnost a jemnost. Máme pro vás pár receptů, které se vyplatí vyzkoušet.
Pečeme s jablky: Hraběnčiny řezy nikdy nezklamou!
Recept na jablečnou klasiku, kterou nám pekly už i naše babičky. Hraběnčiny řezy chutnají nejlépe ještě teplé. Vychladnout ani nestihnou, protože se po nich hned zapráší.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena