4 listy | hlávkové zelí | |
podle chuti | ||
---|---|---|
cukr | ||
sůl | ||
ocet | ||
směs | ||
1 ks | vejce | |
10 dkg | strouhanka | |
30 dkg | hladká mouka | |
500 g | mleté maso | |
omáčka | ||
10 dkg | celer | |
2 ks | mrkev | |
3 ks | bobkový list | |
5 kuliček | nové koření | |
2 ks | malý rajský protlak | |
podle potřeby | ||
1 lžíce | sádlo | |
1.5 dl | voda | |
hladká mouka |
Smícháme 500 g mletého masa s jedním vejcem,15 dkg hladké mouky,10 dkg strouhanky, solí a mletým pepřem. Vše pořádně zamícháme. Z hlavky zelí odloupneme čtyři listy a dáme je spařit do vařicí vody. Spařené listy rozložíme a mleté maso rozdělíme na čtyři díly. Z mletého masa vytvarujeme placičky a pokládáme je na zelné listy, které zavineme a položíme na vymaštěný pekáč. Dáme zprudka zapéct na 200 °C na 10 minut. Do hrnku dáme 1,5 dcl vody, ve které rozmícháme dvě lžičky rajského protlaku. Zapečené maso tímto podlijeme, teplotu stáhneme na 160 °C a zvolna pečeme 40 minut. Mezitím nachystáme základ na rajskou omáčku. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kořenovou zeleninu (celer, mrkev) očistíme a nakrájíme na kousky. Připravíme si vývar z nového koření a bobkového listu. Na sádle osmažíme cibuli, přidáme kořenovou zeleninu a zarestujeme s rajským protlakem. Podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme až zelenina změkne. Potom přidáme výpek z upečených zelných listů a přilijeme vývar připravený z nového koření a z bobkového listu. Nakonec omáčku zahustíme hladkou moukou a dochutíme cukrem, solí a octem. Plněný zelný list s rajskou omáčkou podáváme s těstovinami nebo houskovým knedlíkem.
Mleté maso a koření: Naučte se správné kombinace a vyzkoušejte prověřené recepty
Domácí mleté maso má mnohem lepší chuť a můžeme z něj připravit i jiné chutné pokrmy - nejen sekanou nebo karbanátky. Nakonec máme záruku, že bude kvalitní a čerstvé.
Jako od babičky: Plněné papriky s rajskou omáčkou krok za krokem
Poctivý babiččin recept na plněné papriky s voňavou rajskou omáčkou. Podle našeho FOTONÁVODU ho jistě zvládnou uvařit i ti, kteří v kuchyni teprve začínají. A jaká je to dobrota!
Autor:Renegene
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena