1 lžička | olej | |
2 ks | cibule | |
100 g | anglická slanina | |
6 plátků | vepřová krkovice | |
směs | ||
---|---|---|
2 stroužky | česnek | |
0.5 hrnečku | olej | |
3 ks | brambory | |
1 hrst | majoránka | |
1 ks | cibule | |
1 ks | kapusta | |
0.5 hrnečku | hladká mouka | |
1 špetka | muškátový oříšek | |
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
příloha | ||
2 kg | brambory | |
0.5 lžičky | mletý kmín |
Hlávku kapusty omyjeme a nakrájíme. Přidáme na kostky nakrájené tři brambory a vložíme do hrnce. Zalijeme trochou horké vody a za občasného míchání a podlévání necháme dusit, dokud nám kapusta nezkřehne. Osolíme, okořeníme, přidáme prolisovaný česnek a zahustíme jíškou připravenou z nadrobno nasekané cibulky, restované dozlatova a zaprášené hladkou moukou. Vše důkladně promícháme, chvíli podusíme, dochutíme podle potřeby a kapusta je hotová. Zatímco se nám dusila kapusta, dali jsme si vařit brambory na přílohu a připravili si vepřovou krkovici. Na olejem potřený plech si rozprostřeme plátky krkovice, kterou jsme mírně osolili a okořenili z obou stran. Cibuli nakrájíme na kolečka a anglickou slaninu na hrubší nudličky a vše nasypeme rovnoměrně na plátky masa. Připravenou krkovici dáme zapéct na cca 45 minut do trouby předem vyhřáté na 180 °C. Krkovice zelináře Kotěry je připravena k servírování a nezbývá mi, než popřát všem dobrou chuť.
Vepřová krkovice, panenka i kotleta v originálních receptech
Vepřové maso je v Česku jedním z nejoblíbenějších. Nejlibovějšími druhy vepřového masa jsou kýta, kotleta a panenka. Vybrali jsme pro vás pár receptů, které užijete o víkendu na slavnostní oběd, ale i přes týden jako rychlovku pro celou rodinu.
Autor:Richard Novák
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena