3 stroužky | česnek | |
1 kg | rajče | |
3 lžíce | med | |
1 ks | badyán | |
100 ml | rajčatová šťáva | |
100 ml | ocet vinný | |
1 ks | skořice celá | |
3 lžíce | třtinový cukr | |
1 ks | červená cibule | |
1 lžička | strouhaný čerstvý zázvor | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý zázvor | ||
mletý hřebíček | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
olivový olej |
Velká a vyzrálá rajčata spaříme a oloupeme. Česnek a cibuli sloupneme a jemně usekáme. Zázvor oloupeme a nastrouháme. Na oleji necháme zpěnit cibuli, česnek a zázvor. Potom přidáme celá oloupaná rajčata, která až v hrnci rozmačkáme vidličkou. Vše osladíme medem a hnědým cukrem. Podlijeme rajčatovou šťávou, vinným octem, přidáme hvězdičku badyánu a celou skořici. Ochutíme solí, pepřem, mletým zázvorem a špetkou hřebíčku. Zmírníme teplotu na minimum a zakryté zvolna dusíme 60 - 70 minut do zhoustnutí. Během dušení, zejména ke konci přípravy, džem promícháváme, aby se nepřipálil. Z vychladlého kořeněného džemu z rajčat odstraníme badyán a celou skořici, naplníme do sklenice a uchováme v chladu. Kořeněný rajčatový džem podáváme všude tam, kde používáme kečup. Výborně chutná ke grilovaným steakům, hranolkům nebo jako náplň do hamburgerů.
Se zeleninou se dá při vaření kouzlit: Ty nejlepší recepty z čerstvých rajčat
Rajčata jsou v kuchyni zcela nepostradatelná. Pokud milujete chuť zralých rajčat a chcete vyzkoušet nové recepty, máme pro vás tipy na zpracování a výborné pokrmy, ve kterých si rajčata můžete dopřát ve spoustě podob.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena