Bábovkovou formu předem vymažeme a vysypeme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Suroviny by měly mít pokojovou teplotu a sypké suroviny prosejeme. Čokoládu necháme rozpustit nejlépe ve vodní lázni. Máslo rozpustíme.
Banány důkladně rozmačkáme na kaši. Pokapeme citronovou šťávou, aby nezčernaly. K banánové kaši přidáme velká vejce, máslo a smetanu a důkladně rozšleháme. Pomalu za stálého šlehání přidáváme cukry, mouku, sůl s práškem do pečiva. Do těsta přidáme vychladlou čokoládu. Čokoládu s těstem dobře promícháme, i když to půjde ztěžka. Těsto dáme do formy a pečeme dozlatova. Asi po 40 minutách zkoušíme špejlí. Upečenou bábovku necháme vychladnout, poté vyklopíme.
Banánovou bábovku se smetanou a čokoládou ocukrujeme a můžeme podávat. Bábovku také můžeme polít rozpuštěnou čokoládou se smetanou.