náplň | ||
---|---|---|
230 g | máslo | |
0.5 hrnku | cukr krupice | |
1 lžíce | skořice mletá | |
4 hrnky | vlašské ořechy | |
poleva | ||
0.8 hrnku | voda | |
1 ks | pomeranč | |
1 ks | citron | |
0.8 hrnku | med | |
0.5 hrnku | cukr krupice | |
1 ks | skořice celá | |
těsto | ||
455 g | filo těsto |
V míse smícháme ořechy, cukr a skořici. Těsto si připravíme podle receptu na Filo těsto. Vezmeme si pekáček a vymažeme ho rozpuštěným máslem (25 x 35 cm). Položíme na dno list těsta a potřeme ho rozpuštěným máslem. Takto pomazáváme a pokládáme dalších 7 plátů filo těsta.
Těsto v pekáčku posypeme 1/3 hrnečku směsi z ořechů, cukru a skořice. Dále zase potřeme 2 listy těsta máslem a položíme na vrstvu ořechové směsi. Opět vysypeme 1/3 hrnku ořechové směsi na těsto a zase potřeme 2 listy těsta máslem a položíme na vrstvu ořechové směsi. Dále opět vysypeme 1/3 ořechové směsi na potřené listy těsta. Na ořechovou směs v závěrečné fázi nepokládáme jenom 2 listy těsta, teď pokládáme 8 listů těsta potřených rozpuštěným máslem.
Nakonec nařežeme baklavu v pekáčku na čtverce a dáme do předehřáté trouby. Baklavu s vlašskými ořechy pečeme na 180 °C 25 - 35 minut.
Na polevu si oloupeme kůru z jednoho citronu a pomeranče. Pozor, loupeme jenom barevnou kůru, bílá část bývá hořká. K varu přivedeme vodu, cukr, celou skořici, citronovou a pomerančovou kůru, poté snížíme teplotu a dusíme 10 minut. Přidáme med a dusíme další 2 minuty, poté už jen vyjmeme celou skořici a kůry. Sirup nalijeme na právě upečenou baklavu. Před podáváním necháme baklavu s vlašskými ořechy vychladnout a dáme na pár hodin uležet.
Jak zahnat mizernou náladu? Sáhněte po božských dezertech
Letošní jaro díky nehezkému počasí vyloženě nabádá ke špatné náladě a chmurám. Nedejte jim šanci! Zkuste si zlepšit den a připravte si jeden z luxusních dezertů., které jsme pro vás pečlivě vybírali.
Recepty do kuchařky: Luxusní moučníky a dezerty z borůvek
Borůvky, malé fialové plody, které jsou plné antioxidantů, vitamínů a minerálních látek. Zlepšují noční vidění, chrání před stařeckou demencí a jsou výbornou prevencí proti nejrůznějším infekcím. A kromě toho, skvěle chutnají! Léto pomalu končí, ale pokud máme v mrazáku dostatečné zásoby, borůvkové recepty nás mohou provázet ještě dlouho poté. Tady je pár prověřených a chuťově velmi vydařených moučníků a dezertů právě s borůvkami.
Bleskový dezert bez dřiny: Brownie mug cake zvládne každý!
Lahodný a jednoduchý dezert, který je hotový za minutu a půl! Skvěle se hodí i třeba jako rychlá snídaně a ke kávě pro nečekanou návštěvu.
Autor:Anna
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena