Suroviny
- máslo 30 g
- cibule (oloupaná, nakrájená na kolečka) 2 ks
- česnek (oloupaný, nakrájený na plátky) 2 stroužky
- celer (okrájený, nařezaný na tenká kolečka) 1 hlíza (asi 500 g)
- tymián (s odstraněnými stonky) 4 větvičky
- šalvěj (najemno nasekaná) 4 listy
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- pastiňák (nebo kořeny petržele) 2 ks (asi 300 g)
- mrkev 3 ks (asi 250 g)
- brambory (velké ) 3 ks (asi 600 g)
- zeleninový vývar (horký ) 3/4 l
- klobása (malé klobásky) 24 ks
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C nebo plynovou na stupeň 6. Hrnec vymazejte trochou másla a nechte je rozpustit. Na mírném ohni duste cibuli asi 8 minut, potom přidejte česnek a duste dalších pár minut.
- Mezitím nakrájejte celer na tenké plátky a vhoďte je do hrnce. Navrch posypte bylinkami a dušenou cibulí. Dobře dochuťte solí a pepřem. Podélně nakrájejte na tenko pastináky a mrkev, dejte je navrch směsi a posypte zbylými bylinkami, cibulí a ještě dochuťte solí a pepřem. Nahoru naaranžujte plátky brambor.
- Do hrnce vlijte vývar, přikryjte jej fólií pomazanou máslem a pečte na jedné přihrádce v troubě 45 minut. Potom sundejte fólii a pečte odkryté dalších 45 minut, dokud nebude zelenina měkká a brambory opečené. Současně v troubě pečte klobásky asi 30 minut.
Vrstvený pekáč z kořenové zeleninyii Zdroj: isifa.com