Plněné papriky s rajskou omáčkou

Moje hodnocení
419x

Máte doma hodně paprik a nevíte, co s nimi? Nakupte mleté maso a připravte si doma tuto obědovou klasiku. Možná si plněné papriky s rajskou pamatujete ze školy, kde vám příliš nechutnaly, ale to se vám v případě tohoto receptu nemůže stát!

8 porcí
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Pokud máte maso v celku, najemno ho pomelte v mlýnku a spolu s ním i jednu cibuli. Pokud máte maso namleté, cibuli nastrouhejte na hrubém struhadle nebo nasekejte na velmi jemno. Maso vložte do mísy spolu s cibulí, vejcem, solí a pepřem. Pečlivě promíchejte rukou nebo v robotu pomocí háku. Pokud by byla směs příliš tekutá, zahustěte ji trochou strouhanky.
  2. Z paprik opatrně vyřízněte stopku, vyjměte semeník a bílá žebra, aniž byste porušili zbytek papriky. Papriky naplňte masovou směsí a upěchujte. Zbylé maso (na které nevyšly papriky) vytvarujte do koulí nebo šišek.
  3. Druhou cibuli nasekejte najemno a použijte do omáčky; v kastrolu rozpalte máslo, přisypte cibuli a restujte dozlatova. Snížte plamen, cibuli zasypejte moukou a asi minutu opékejte. Pak přisypte sladkou papriku a minutu opékejte. Následně vhoďte rajčata (pokud máte čerstvá, musíte je nejdřív spařit a oloupat), zarestujte a zalijte vývarem. Přidejte bobkový list, pepř a nové koření, osolte, přiveďte k varu.
  4. Pak do omáčky přidejte papriky (a masové koule, pokud zbylo maso), aby byly minimálně do půlky potopené. Pod pokličkou dusíte na mírném plameni 45–60 minut.
  5. Papriky vyjměte z omáčky a dejte stranou. Omáčku přeceďte a již nevařte. Přidejte do ní rajský protlak a dochuťte octem a cukrem (lžíce octa a dvě plné lžičky cukru většinou stačí). Papriky vraťte zpět na prohřátí.
  6. Servírujte s dušenou rýží, houskovým knedlíkem, těstovinami a nebo třeba jáhlami.

Vyzkoušejte i recept na poctivou rajskou omáčku s masovými koulemi podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pradobroty

Pradobroty

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.


Přečtěte si také

Recepty