Panna cotta
- mléko 1 hrnek
- levandule (květy) 1/4 hrnku
- cukr 1/2 hrnku
- želatina (rozměklá ve 4 lžících studené vody) 1 lžíce
- citronová kůra (z 1 citronu)
- řecký jogurt (nebo šlehačka) 1 hrnek
- levandule (květy na ozdobení)
Čokoládová omáčka
- smetana 1 hrnek
- hořká čokoláda (nahrubo nasekaná) 100 g
Postup přípravy
- Panna cotta: Mléko se ¼ hrnkem levandulových květů dejte do mikrovlnné trouby asi na 1 minutu nebo dokud se mléko nebude téměř vařit. Dejte stranou asi na 5 minut, aby se levandulová vůně a chuť mohla důkladně vstřebat do mléka. Mléko přeceďte a květy vyhoďte.
- Do mléka nasypte cukr a na 1 minutu dejte do mikrovlnné trouby, aby se cukr rozpustil.
- Do mikrovlnky dejte rozměklou želatinu asi na 30 vteřin, dokud se úplně nerozpustí, dávejte přitom pozor, aby se nezačala vařit. Do želatiny přilijte trochu mléčno-levandulové směsi a potom ji vmíchejte do zbývajícího mléčné směsi.
- Přidejte citronovou kůru a jogurt (nebo šlehačku).
- Směs nalijte do šálků a nechte ji vystydnout, dokud neztuhne.
- Čokoládová omáčka: Rozehřejte v mikrovlnce smetanu, aby byla horká. Přidejte čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Kdyby se nerozpustila, dejte ji do mikrovlnky ještě na 1 minutu, aby se úplně rozplynula.
- Panna cottu v šálcích ozdobte kvítky, které jste si dali stranou, a podávejte s čokoládovou omáčkou.