Suroviny
- uzené maso 400 g
- sádlo 1 lžíce
- cibule 1 ks
- brambory (uvařené ve slupce, varný typ C) 750 g
- hrubá mouka 250 g
- dětská krupička 100 g
- vejce (velké) 1 ks (nebo 2 malá)
- sůl
K podávání
- bílé kysané zelí (dušené )
- cibule (osmažená )
Postup přípravy
- Najemno nakrájenou cibuli osmažte na sádle spolu s uzeným masem nakrájeným na malé kostičky. Nechte vychladnout.
- Kyselé zelí lze udělat z čerstvého zelí nebo z předem připraveného kysaného zelí. To stačí jen lehce propláchnout, aby nebylo až tolik kyselé, zalít vodou tak, aby bylo v hrnci akorát ponořené, osolit, přidat lžíci cukru a trochu kmínu.
- Dusit doměkka a podle potřeby dochutit cukrem nebo solí.
- Vychladlé brambory uvařené ve slupce oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle přímo na vál.
- Přidejte mouku, krupičku, vejce a sůl. Rychle těsto zpracujte. Opravdu rychle, jinak začne řídnout. Ale nebojte se, jde to. Kdyžtak přidejte mouku nebo krupičku na zahuštění těsta.
- Rukama vyválejte váleček a rozkrájejte na stejně velké kousky, ze kterých vytvarujte placky. Na ty dávejte přiměřené množství osmaženého uzeného masa s cibulkou. Uzavřete a vytvarujte kulaté knedlíky.
- Ve velkém hrnci už bublá vroucí osolená voda. Vkládejte do ní knedlíky a vařte 10–15 minut, podle velikosti knedlíků. Uvařené knedlíky vyndejte děrovanou lžící a nechte okapat.
- Knedlíky dejte na talíř a na ně dušené zelí a osmaženou cibulku.
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem 2