Ztracené vejce recept
Připravit ztracené nebo také pošírované vejce vyžaduje trpělivost a jistou dávku kuchařského umu. K přípravě tohoto pokrmu se hodí vejce co nejčerstvější, protože u starších kousků dochází po ponoření do vody k oddělení žloutku od bílku, a to je v tomto případě nežádoucí.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 vejce
- 0,5 litru vody
- 1 lžíce octa
Způsob přípravy
Do kastrůlku nebo hlubší pánve nalijeme vodu, asi do výšky 7,5 cm. Na půl litru vody přidáme 1 lžíci octa a tekutinu přivedeme k varu. Vařečkou vodu svižně promícháme, aby se uprostřed vytvořil vír a do něj sesuneme vejce, které jsme si předtím šetrně rozklepli do misky. Tvar víru pomůže vejce zformovat.
Vejce zavařujeme za stálého míchání asi 3 - 4 minuty a pak ho vytáhneme za pomoci děrované naběračky. Vajíčko by mělo mít pevnou strukturu a po vytažení ho necháme krátce okapat na papírové utěrce.
Ztracená vejce podáváme na toastu, například obložená avokádem, slaninou a zeleninou.