Znojemská omáčka recept
Znojemská omáčka je nezaměnitelná svou lehce nakyslou chutí, kterou jí dodávají naložené okurky. Tento recept je s vepřovým masem a přílohou by měly být nejlépe houskové knedlíky.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g vepřové kýty
- 250 g anglické slaniny
- 1 vejce
- 5 naložených okurek
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1,5 l masového vývaru
- 1 žlutá cibule
- mletý černý pepř
- mořská sůl
- hladká mouka
- olivový olej
Způsob přípravy
V hrnci na trošce oleje osmahneme nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli. Mezitím si nakrájíme libové vepřové maso na drobnější kostky.
Když cibule zesklovatí, přidáme nakrájené maso a ze všech stran ho opečeme za stálého míchání. Pak přidáme lžíci hořčice, špetku soli a pepře a vše zalijeme vývarem.
Po přivedení k varu, snížíme teplotu a maso pod pokličkou zvolna dusíme téměř do měkka. Když je měkké přidáme na kostičky nakrájené kyselé okurky, promícháme a dál dusíme, až je maso měkké.
Lžíci mouky rozmícháme ve studené vodě a omáčku zahustíme. Přidáme druhou lžíci hořčice a vše ještě krátce povaříme. Nakonec omáčku podle chuti okořeníme solí a pepřem.