Živáňská pečeně recept
Živáňská pečeně pečená v troubě nebo v remosce je rychle připravené pikantní maso na jehle. Podává se většinou s chlebem.
Ingredience receptu
- 500 g vepřové kýty
- 120 g anglické slaniny vcelku
- 1 velká cibule
- 3 brambory
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 žlutá paprika
- sůl
- kmín
- mletý pepř
- olivový olej
Způsob přípravy
Maso nakrájíme na kousky asi 3x3 cm. Brambory oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Papriky zbavíme semen a také je nakrájíme na kousky asi 3x3 cm. Cibuli rozdělíme na čtvrtiny a ty rozebereme na jednotlivé plátky. Anglickou slaninu nakrájíme na kousky 2x2 cm.
Na špízové jehly pak střídavě napichujeme kousky masa, cibule, slaniny, paprik a brambor. Hotový špíz zlehka potřeme olejem, ve kterém jsme rozmíchali špetku kmínu, soli a pepře.
Připravené špízy naskládáme na grilovací rošt a pečeme je přibližně hodinu.