Žemlovka z vánočky recept
Žemlovka z vánočky je mnohem lepší než ta z obyčejného pečiva. Vyzkoušejte ji a uvidíte sami.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 vánočka
- 5 jablek
- 1 vejce
- 300 g jemného tvarohu
- 1 lžíce cukru krupice
- 180 ml mléka
- 1 lžíce rozinek
- 1 vanilkový cukr
- mletá skořice
- máslo
- moučkový cukr na zdobení
Způsob přípravy
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky. Tvaroh rozšleháme s cukrem na hladký krém. Vánočku nakrájíme na plátky.
Formu na žemlovku vymažeme máslem. Na dno rozložíme plátky vánočky a pokapeme je mlékem. Na ně rozetřeme část tvarohového krému, na něj rozložíme jablka a posypeme špetkou skořice a vanilkového cukru. Pak pokračujeme další vrstvou vánočky, tvarohu a jablek. Poslední vrstvu tvoří plátky vánočky. Celou žemlovku poklademe vločkami másla a zalijeme zbytkem mléka.
Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 až 40 minut. Po upečení žemlovku nakrájíme na jednotlivé porce a posypeme moučkovým cukrem.