Žemlovka s tvarohem recept
Žemlovka s tvarohem je báječné sladké jídlo, které nám možná pekla i naše babička. Neuškodí si je připomenout.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 7 rohlíků
- 5 jablek
- 500 ml mléka
- 240 g jemného tvarohu
- 1 citron
- 2 vejce
- 250 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- rozinky
- mletá skořice
- máslo
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Mléko vyšleháme s vaječnými žloutky, vanilkovým cukrem a 100 g cukru krupice. Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Tvaroh vyšleháme s 50 g cukru a lžičkou citronové kůry. Rozinky namočíme do teplé vody. Rohlíky nakrájíme na kolečka.
Plátky jablek posypeme lžičkou skořice, pokapeme šťávou z citronu a promícháme společně s namočenými rozinkami.
Pekáč vymažeme máslem. Na dno rozložíme plátky rohlíků. Zlehka je pokapeme rozšlehaným mlékem. Pak je poklademe plátky jablek. Pokračujeme další vrstvou rohlíků, znovu polijeme mlékem a na to rozetřeme tvarohovou směs. Pokračujeme vrstvou rohlíků, mlékem a zbylými jablky, pak další vrstvou rohlíků a vše zalijeme zbylým mlékem.
Pečeme v předehřáté troubě asi 35 minut. Mezitím si ušleháme ze zbylého cukru a bílků tuhý sníh. Upečenou žemlovku potřeme tuhým sněhem a zapečeme ještě asi 8 až 10 minut do slabého zhnědnutí.