Žemličky recept
Žemličky z těsta bez dlouhého kynutí jsou nadýchané a lehké. A taky jsou připravené hned. Posypat je můžete pode své chuti.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 vejce
- 150 g hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 lžička kmínu
- 250 g smetanového jogurtu
- 1 lžička soli
- na posypání:
- sezamové semínko, mák, kmín apod.
Způsob přípravy
Smícháme mouku s kypřícím práškem, přidáme jogurt, kmín a sůl a uhněteme hladké těsto. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.
Na pomoučeném vále z těsta vyválíme váleček, nakrájíme ho na kousky a z kousků vytvoříme žemličky. Na plech vyložený pečícím papírem žemličky naskládáme, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme hrubou solí a kmínem.
V předehřáté troubě je pečeme zprudka asi 3 minuty, pak teplotu snížíme na 180 stupňů a pečeme dalších 15 až 25 minut.