Zelné závitky s mletým masem recept

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření95 minPočet porcí4 porce

Plněné listy jsou populární nejen v české kuchyni, ale také v řecké či turecké. Jako náplň do závitků se hodí vepřové i hovězí maso. Ideální je však zvolit jejich mix. Maso můžeme okořenit pikantně nebo naopak mírněji, záleží jen na chutích strávníků. Balit ho budeme do bílého zelí, které je plné vitamínů, vlákniny, i když něco z těchto benefitů při tepelné úpravě dušením ztratí. Zelný závitek chutná nejlépe s vařeným bramborem.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • 1 hlávka bílého zelí
  • 1 cibule
  • 2 lžíce vepřového sádla
  • 250 ml vývaru
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 1 zakysaná smetana
  • ½ lžičky sladké mleté papriky
  • drcený i celý kmín
  • pepř
  • sůl
  • Pro náplň:
  • 400 g směsi vepřového a hovězího masa
  • 1 houska nebo rohlík
  • 1 menší cibule
  • 1 vejce
  • 1 lžička majoránky
  • ½ lžičky hořčice
  • 1 lžíce mléka
  • pepř
  • sůl


Způsob přípravy

Zelí umyjeme, osušíme, vykrojíme košťál a celou hlavu zelí povaříme čtvrt hodiny v osolené vodě. Pak hlávku z hrnce vyjmeme, zchladíme ji pod tekoucí studenou vodou a listy opatrně rozebereme (pro přípravu pokrmu jich budeme potřebovat přibližně 8 ks). Zbylé zelí nakrájíme na nudličky.

Pečivo nakrájíme na kostičky, pokapeme ho mlékem a necháme chvilku odležet. Ve vyšší pánvi nebo v hrnci rozehřejeme sádlo a osmahneme na něm očištěné, nadrobno nakrájené obě cibule.

Do mísy nasypeme mleté maso, přidáme vymačkané a vidličkou rozmačkané pečivo, polovinu orestované cibule, vejce, majoránku, hořčici, sůl a pepř. Pokud bude hmota příliš hutná, můžeme přidat lžíci vody. Směs rukama dobře propracujeme.

Na každý závitek použijeme vždy dva zelné listy. Listy rozložíme na podložku, žebra opatrně vyrovnáme a doprostřed rozdělíme masovou směs. Listy pevně sbalíme. Na pánvi zbyla polovina osmažené cibule. K ní přidáme na nudličky nakrájené zelí a krátce ho orestujeme. Pak zelí dochutíme solí, pepřem, kmínem, podlijeme ho vodou a deset minut dusíme.

Zelí přesypeme do zapékací nádoby a poklademe na něj závitky. Každý balíček zelí překryjeme plátkem slaniny, nádoby přikryjeme poklicí nebo alobalem a dáme zapéct do trouby předehřáté na 180°C.

Mezitím v misce smícháme zakysanou smetanu s drceným kmínem a mletou paprikou. Po půl hodině závitky vytáhneme z trouby a přelijeme touto směsí. Již odkryté je vrátíme do trouby a pečeme doměkka dalších 15 - 20 minut.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Zelné závitky s mletým masem recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Zelné závitky s mletým masem.
Nebo hledejte podobné podle části názvu zelné závitky mletým masem .
Hledat podobné recepty na internetu jako Zelné závitky s mletým masem

Kde najít informace



×