Zelná polévka recept
Hlavní surovinou této polévky je bílé zelí, které je nejen velmi výživné, ale obsahuje také spoustu vitamínů a minerálů. Zelná polévka posílí imunitu, dodá energii a ještě navíc dobře chutná.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 menší hlávka bílého zelí
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 2 prolisované stroužky česneku
- 1 bobkový list
- 1 lžičku sádla nebo jiného tuku
- 1,2 l vývaru nebo vody
- 200 g anglické slaniny (lze vynechat)
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Zelí omyjeme a nakrájíme na drobné proužky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Zbylou zeleninu očistíme, a také pokrájíme na menší kousky, případně ji nastrouháme na hrubém struhadle.
V hrnci rozehřejeme sádlo, přisypeme na kostičky nakrájenou slaninu, a když se začne škvařit, přidáme cibuli a zeleninu. Směs zarestujeme, pak přilijeme vývar, přisypeme koření a polévku zvolna vaříme přibližně hodinu, do změknutí zeleniny.
Zelnou polévku podáváme s pečivem, nejlépe celozrnným.