Sdílet:

Zeleninový vývar recept

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření180 minPočet porcí12 porcí

Vývary ať už z masa či ze zeleniny by měly tvořit základ jídelníčku, protože dodají tělu energii i ho patřičně zahřejí. Dají se podávat jako polévka nebo přidávat jako dochucovadlo, například do omáček. Jak připravit poctivý zeleninový vývar se dozvíte níže v receptu.

(celý recept)

Ingredience receptu

  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • ¼ bulvy celeru
  • 1 pórek
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kousek čerstvého zázvoru (asi 2 cm široký)
  • 2 bobkové lístky
  • 6 kuliček jalovce
  • 10 kuliček pepře
  • ½ svazku petržele
  • 2 stonky libečku
  • 3 litry studené vody


Způsob přípravy

Mrkev, petržel, celer a pórek umyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky. Zázvor nakrájíme na kolečka.

Neoloupanou cibuli rozpůlíme a řezem ji položíme na rozpálenou pánev bez tuku. Cibuli opražíme tak, aby byla řezu hnědá. Česnek oloupeme, plochou stranou nože ho stlačíme a pak nakrájíme na malé kousky.

Do velkého hrnce vložíme připravenou zeleninu, zázvor i česnek, přidáme bobkový list, jalovec a celý pepř.

Petržel a libeček opláchneme vodou a přidáme je do hrnce. Suroviny zalijeme 3 l studené vody, přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a vodu necháme 2 - 3 hodiny probublávat. Pokud se bude tvořit pěna, můžeme ji v průběhu vaření sbírat.

Hotový vývar přecedíme přes síto do jiného hrnce a zeleninu vyhodíme. Vývar, který ihned nespotřebujeme, můžeme nalít do zavařovacích sklenic a uchovávat v chladničce nebo ho v sáčku zamrazit.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Zeleninový vývar recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Zeleninový vývar.
Nebo hledejte podobné podle části názvu zeleninový vývar .
Hledat podobné recepty na internetu jako Zeleninový vývar

Kde najít informace



×