Zeleninový vývar recept
Vývary ať už z masa či ze zeleniny by měly tvořit základ jídelníčku, protože dodají tělu energii i ho patřičně zahřejí. Dají se podávat jako polévka nebo přidávat jako dochucovadlo, například do omáček. Jak připravit poctivý zeleninový vývar se dozvíte níže v receptu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 3 mrkve
- 2 petržele
- ¼ bulvy celeru
- 1 pórek
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 kousek čerstvého zázvoru (asi 2 cm široký)
- 2 bobkové lístky
- 6 kuliček jalovce
- 10 kuliček pepře
- ½ svazku petržele
- 2 stonky libečku
- 3 litry studené vody
Způsob přípravy
Mrkev, petržel, celer a pórek umyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky. Zázvor nakrájíme na kolečka.
Neoloupanou cibuli rozpůlíme a řezem ji položíme na rozpálenou pánev bez tuku. Cibuli opražíme tak, aby byla řezu hnědá. Česnek oloupeme, plochou stranou nože ho stlačíme a pak nakrájíme na malé kousky.
Do velkého hrnce vložíme připravenou zeleninu, zázvor i česnek, přidáme bobkový list, jalovec a celý pepř.
Petržel a libeček opláchneme vodou a přidáme je do hrnce. Suroviny zalijeme 3 l studené vody, přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a vodu necháme 2 - 3 hodiny probublávat. Pokud se bude tvořit pěna, můžeme ji v průběhu vaření sbírat.
Hotový vývar přecedíme přes síto do jiného hrnce a zeleninu vyhodíme. Vývar, který ihned nespotřebujeme, můžeme nalít do zavařovacích sklenic a uchovávat v chladničce nebo ho v sáčku zamrazit.