Zeleninový nákyp recept
Zeleninový nákyp je syté jídlo nejen pro ty, co nemusí mít maso každý den. A vegetariáni si obzvlášť pochutnají.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 cibule
- 60 g strouhaného parmezánu
- sůl
- mletý černý pepř
- rostlinný olej
- 250 g zeleninové směsi (třeba mražené)
- 4 vejce
- bešamelová omáčka:
- 250 ml mléka
- 3 lžíce mouky
- 2 lžíce másla
- strouhaný muškátový oříšek
- sůl
Způsob přípravy
Nejprve si připravíme bešamelovou omáčku. Na másle usmažíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a zvolna vaříme do zhoustnutí. Pak omáčku podle chuti osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a už jen necháme přejít varem.
Na másle krátce osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, pak k ní přidáme zeleninu, osolíme a krátce ji podusíme. Je-li třeba, podlijeme trochu vodou, kterou ale necháme vydusit. Mezitím si pečící troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Dušenou zeleninu nyní zalijeme připraveným bešamelem, přidáme strouhaný sýr a rozšlehané žloutky. Vše dobře promícháme. Nakonec do směsi opatrně vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
Zapékací mísu vymažeme olejem a připravenou zeleninovou směs do ní nalijeme tak, aby zaplnila 2/3 nádoby. Nákyp totiž při pečení trochu nabyde.
Zeleninový nákyp pak pečeme v předehřáté troubě 30 až 40 minut dozlatova.