Zeleninové kari s červenou čočkou recept
Indická kuchyně má velmi dlouhou tradici a charakterizují ji ostřejší a výrazně kořeněné pokrmy. Mezi oblíbená indická jídla patří kari, které se dá připravit na mnoho způsobů, ať už s masem či bez. I vegetariánská varianta pokrmu krásně voní a je sytá. Zeleninové kari můžeme podávat s pečivem, bramborami nebo rýží a nám doma chutná teplé, i studené.
(celý recept)
Ingredience receptu
- ½ středně velkého květáku
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 80 g červené čočky
- 2 lžičky rostlinného oleje
- 1 lžička kari koření
- ½ lžičky kurkumy
- 0, 5 l zeleninového vývaru
- kousek čerstvého zázvoru
- 2 lžíce zakysané smetany
- lístky čerstvého koriandru
- sůl
Způsob přípravy
Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Na pánvi rozpálíme olej a cibuli na něm orestujeme.
Květák rozebereme na růžičky a propláchneme je na sítu vodou. Mrkev oškrábeme a umyjeme. Zeleninu nakrájíme na středně velká sousta a společně s čočkou ji přidáme k orestované cibuli. Krátce vše osmažíme, posypeme suchým kořením a nastrouhaným zázvorem, dochutíme solí, zalijeme vývarem a pánev přiklopíme poklicí.
Pod poklicí necháme zeleninu asi čtvrt hodiny podusit. Když je měkká, přimícháme k ní zakysanou smetanu a nasekaný čerstvý koriandr. Kari podáváme s rýží nebo bramborami.