Zeleninová mísa pozdního léta recept
Zeleninová mísa pozdního léta je složená z plodů, které stačí jen trochu zpracovat a můžeme si na nich pochutnávat. Výběr může být i trochu jiný než máme my, záleží na tom, jakou zeleninu máme zrovna po ruce.
(celý recept)
Ingredience receptu
- koriandr
- mořská sůl
- zrnka čiroku
- cizrna
- mrkev
- vinný ocet
- kokosové mléko
- kmín
- olivový olej
- limetková šťáva
- salátová okurka
- mladý hrášek
- citron
Způsob přípravy
Zeleninová mísa pozdního léta je složená z plodů, které stačí jen trochu zpracovat a můžeme si na nich pochutnávat. Výběr může být i trochu jiný než máme my, záleží na tom, jakou zeleninu máme zrovna po ruce.To samé platí i pro množství jednotlivých druhů. Je to jen na nás. Cizrnu namočíme do vody den předem a necháme ji v chladu. Několikrát vodu vyměníme. Čirok propláchneme, posypeme mořskou solí, přidáme snítku koriandru a ponoříme ho do hrnce s vodou.Přidáme trochu vinného octa a necháme ležet v chladu přes noc. Druhý den cizrnu v nové vodě uvaříme do měkka. S čiroku slijeme vodu a dáme ho do hrnce s trochou soli, plátky citronu a 3 hrnky vody. Vše přivedeme k varu a při střední teplotě vaříme tři čtvrtě hodiny až hodinu.
Po této době by měl být měkký. Podle potřeby můžeme během vaření přidat vodu. Po odstavení hrnce z plotny z něho odstraníme citrony a koriandr, pak přilijeme kokosové mléko, které zrnka čiroku během chladnutí vstřebají. Mezitím krátce opražíme kmín nasucho na pánvi. Rajčata a okurku nakrájíme na malé kousky a společně s vychladlou cizrnou, mladým hráškem, nakrájenou mrkví a zrnky čiroku naskládáme do velké mísy. V malé misce smícháme olivový olej, limetkovou šťávu a špetku soli. Připravenou zeleninu posypeme opraženým kmínem a zalijeme limetkovou zálivkou. Protože zrnka čiroku neobsahují lepek, můžeme touto letní mísou pohostit i celiaky.