Zapékané brambory se sýrem recept
Zapékané brambory se sýrem je skvělé jídlo nejen pro vegetariány. Organizmus každého z nás si určitě od masa občas rád odpočine. Sýr si zvolíme podle své chuti.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 60 g tvrdého sýra (gouda, eidam)
- 650 g brambor
- 200 ml smetany
- 2 vejce
- špetka mletého černého pepře
- špetka soli
- muškátový oříšek
- zelená petrželová nať
- olivový olej
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Brambory uvaříme ve slupce téměř doměkka. Hned je oloupeme a nakrájíme na plátky. Pekáč vymažeme olivovým olejem a plátky brambor do něj ve vrstvách naskládáme. Každou vrstvu okořeníme pepřem a solí.
Vejce rozšleháme ve smetaně a přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Brambory tím zalijeme a v předehřáté troubě vše pečeme asi 10 až 15 minut. Pak povrch brambor posypeme nastrouhaným sýrem a dáme ještě krátce zapéci až sýr začne hnědnout.
Ihned podáváme jednotlivé porce posypané nasekanou zelenou petrželkou.