Zapečený květák se šunkou recept
Květák je velmi chutný syrový i dušený. Oblíbená zelenina je vynikající také zapečená s vejcem a smetanou. Kdo chce mít čistě bezmasý pokrm, může šunku v receptu vynechat.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 větší květák
- 1 větší cibule
- 150 g dušené šunky
- 250 ml smetany
- 4 vejce
- 100 g tvrdého sýra (ementál nebo eidam)
- 2 lžíce oleje
- pepř
- sůl
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- čerstvá petrželka
Způsob přípravy
Z květáku odřízneme košťál a hlavu rozebereme na růžičky. Květák propláchneme studenou vodou, pak ho vložíme do mírně osolené vody a vaříme téměř doměkka.
Na pánvi zahřejeme olej a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli.
Zapékací nádobu vymažeme máslem, na dno rozložíme růžičky květáku, které posypeme osmaženou cibulkou, nadrobno nakrájenou šunkou a nasekanou petrželkou. Zeleninu osolíme a opepříme.
V míse rozšleháme vejce se smetanou a špetkou muškátového oříšku. Směsí zalijeme květák. Nádobu vložíme do středně vyhřáté trouby a chvíli zapékáme. Jakmile začnou vejce tuhnout, posypeme květák nastrouhaným sýrem a znovu zapečeme, dokud sýr nevytvoří nazlátlou kůrku.