Zapečený baklažán recept
Zapečený baklažán je zeleninové jídlo hodící se i pro vegetariány. A když použijete kukuřičnou nebo pohankovou mouku, můžete ho nabídnout i těm, co nesnáší lepek.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 baklažán
- 2 malá rajčata
- 100 g goudy
- 3 lžíce másla
- 2 vejce
- 100 ml sladké smetany
- hladká mouka
- sůl
- zelená petržel
- mletý černý pepř
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Baklažán oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Na pánvi je pak v trošce vody a se špetkou soli krátce podusíme. Po chvíii do pánve přidáme na plátky nakrájená rajčata a dál směs dusíme, až zelenina změkne.
Když se voda vydusí, přidáme jednu lžíci másla, lžičku mouky a za stálého míchání vše krátce osmahneme. Pánev odstavíme z plotny a do směsi vmícháme nastrouhaný sýr a nasekanou zelenou petržel.
Směs promícháme a podle chuti opepříme. Zapékací misku vymažeme máslem a připravenou směs do ní rozprostřeme. Pak ji zalijeme smetanou, ve které jsme rozšlehali obě vejce. Nakonec na povrch přidáme zbylé kousky másla a vše v předehřáté troubě zapečeme dozlatova.