Zapečené zelí s klobásou recept
Zapečené zelí s klobásou je celé jídlo, připravené v jednom pekáči. Zdravé a do sychravého zimního počasí jako dělané.
Ingredience receptu
- 3 nožičky kvalitní klobásy
- 400 g kyselého zelí
- 400 g brambor
- 200 ml zakysané smetany
- 1 střední mrkev
- 1 velké jablko
- 1 velká bílá cibule
- 3 rajčata
- 2 vejce
- sůl
- mletý černý pepř
- nasekaná zelené petržel
- rostlinný olej
Způsob přípravy
V pekáči na trošce oleje osmahneme klobásy nakrájené na kolečka. Troubu si mezitím předehřejeme na 180 stupňů. K osmažené klobáse přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a nadrobno nakrájenou cibuli. Chvíli dusíme, až cibule zesklovatí.
Nyní přidáme zcezené zelí, na malé kousky nakrájené oloupané jablko, oloupané a na kostičky nakrájené brambory a nakonec spařená a oloupaná rajčata. Vše promícháme a podlijeme vodou tak, aby byly brambory ponořené. Pokrm osolíme a v pekáči přikrytém víkem dusíme tak dlouho, až brambory změknou.
Nakonec víko odstraníme a ještě chvilku dusíme, až se všechna voda odpaří. Směs pak zalijeme rozšlehanými vejci se smetanou, do kterých jsme přidali nasekanou petržel a trochu mletého pepře.
Zapékáme odkryté, až vejce ztuhnou, a pak hned podáváme.