Zapečené houby s rýží recept
Zapečené houby s rýží voní krásně po houbách a když použijete místo masového vývaru zeleninový, pochutnají si i vegetariáni.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1,5 hrnku rýže
- 1 hrnek sušených hub
- 3 stroužky česneku
- 1 šalotka
- 150 g strouhaného sýra
- 1 lžíce kukuřičné strouhanky
- 5 lžic másla
- 1,5 hrnku masového vývaru
- špetka soli
- špetka mletého pepře
- zelená petrželka
Způsob přípravy
Sušené huby namočíme přes noc do vody. Druhý den na 3 lžících másla osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli až zesklovatí, přidáme utřený česnek a krátce restujeme. Pak přidáme rýži, promícháme, okořeníme solí a pepřem a z stálého míchání znovu chvíli restujeme.
Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. K rýži přidáme namočené houby a vše zalijeme masovým vývarem. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme směs zvolna dusit, až rýže změkne. Je-li potřeba, přidáme vodu nebo vývar.
Hotovou rýžovou směs promícháme se strouhaným sýrem (3 lžíce si dáme stranou), nadrobno nasekanou zelenou petrželkou a nasypeme ji do máslem vymazané zapékací mísy. Povrch posypeme zbylým sýrem, který jsme smíchali s kukuřičnou strouhankou. Úplně navrch položíme pár plátků másla.
Vložíme do předehřáté trouby a zapékáme 10 až 15 minut.