Zapečené brambory s pikantním sýrem recept
Zapečené brambory s pikantním sýrem provoní vaši kuchyni česnekem a slaninou a zaručeně budou chutnat.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 8 brambor
- 2 stroužky česneku
- 200 ml zakysané smetany
- 200 g anglické slaniny
- 1 bílá cibule
- 200 g hermelínu
- 160 ml bílého suchého vína
- sůl
- mletý černý pepř
- máslo
Způsob přípravy
Brambory uvaříme ve slupce téměř do měkka. Necháme je vychladnout a oloupeme je. Troubu si mezitím předehřejeme na 180 stupňů.
V pánvi rozškvaříme na malé kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nadrobno nasekaný česnek a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme, dokud cibule nezačne žloutnout, pak přidáme víno a ještě krátce povaříme. Když tekutinu trochu zredukujeme, pánev odstavíme z plotny.
Do máslem vymazaného pekáče rozložíme polovinu na plátky nakrájených brambor. Lehce je osolíme a opepříme a vše zalijeme slaninou z pánve. Na slaninu rozprostřeme vrstvu zakysané smetany a tu poklademe druhou polovinou brambor. Na brambory položíme vrstvu na malé kostičky nakrájeného sýra.
Pečeme zakryté víkem asi 15 minut, pak pekáč odkryjeme a brambory dopečeme dozlatova.