Zapečené brambory s kedlubnou a se slaninou recept
Zapečené brambory s kedlubnou a se slaninou jsou jednou z variant na \"francouzské\" brambory. Je to příjemná změna.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g brambor
- 150 g anglické slaniny
- 1 kedlubna
- 1 jarní cibulka
- 1 lžíce nasekané zelené petržele
- 2 vejce
- 200 ml smetany na vaření
- 50 g strouhaného parmezánu
- sůl
- mletý černý pepř
- sušená bazalka
- olivový olej
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Stejně tak i kedlubnu. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, jarní cibulku na kroužky. V míse ušleháme smetanu s vejci, petrželkou, špetkou soli a ostatního koření.
Do pekáče vymazaného olejem skládáme střídavě vrstvy brambor, kedlubny, slaniny a jarní cibulky. Poslední vrstvou by měly být znovu brambory. Vše zalijeme rozšlehanými vejci se smetanou, tak, aby byla poslední vrstva brambor ponořená..
Pekáč zakryjeme víkem a v předehřáté troubě pečeme do změknutí brambor. Pak zvýšíme teplotu trouby na 200 stupňů, vše posypeme nastrouhaným sýrem a už jen krátce dopečeme dozlatova.