Zapečená dýně s bramborami a kedlubnou recept
Zapečená dýně s bramborami a kedlubnou doplněná voňavým sýrem je pochoutka pro labužníky. Sýr si vyberte třeba i jiný, podle své chuti.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g brambor
- 500 g dýně
- 350 ml smetany
- 1 kedlubna
- 2 stroužky česneku
- 1 jarní cibulka
- 100 g strouhaného parmezánu
- čerstvá petrželka
- máslo
- olivový olej
- mletý černý pepř
- sůl
Způsob přípravy
Brambory a dýni oloupeme a nakrájíme na stejně velké plátky. V pánvi na oleji krátce osmahneme na kolečka nakrájenou jarní cibulku a utřený česnek. Pak přidáme nahrubo nakrájenou kedlubnu a za stálého míchání restujeme asi 2 minuty.
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Do máslem vymazaného pekáče naskládáme vrstvu brambor, osolíme, opepříme. Na brambory rozložíme vrstvu dušené kedlubny a také okořeníme pepřem a solí. Na kedlubnu rozložíme vrstvu plátků dýně. To stále opakujeme a zakončíme vrstvou brambor.
Vše posypeme nadrobno nasekanou petrželkou a zalijeme smetanou. Pekáč zakryjeme víkem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 40 minut. Po této době odstraníme víko, povrch jídla posypeme nastrouhaným parmezánem a odkryté pečeme dalších 20 až 30 minut dozlatova.