Žampionový salát recept
Skvěle se hodí jako hlavní chod nebo odpolední svačinka. Salát z žampionů je hotový téměř bez práce, zasytí a v kombinaci s čerstvým křupavým pečivem nemá chybu! Jen je třeba použít opravdu čerstvé suroviny.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 400 g žampionů
- 100 g mladého čerstvého špenátu
- 4 lžíce zakysané smetany
- 1 lžička vinného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- menší hrst nasekané petrželky
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Žampiony omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Špenát dáme do mísy s vodou a necháme ho chvilku “koupat”. Pak ho přecedíme přes síto, pečlivě propláchneme tekoucí vodou a necháme dobře okapat. Pokud mají lístky hrubší řapíky, tak je odštípneme nebo odkrojíme. Houby a špenát smícháme ve větší míse a zalijeme zálivkou.
Tu vyrobíme tak, že smícháme zakysanou smetanu, ocet, prolisovaný česnek, sůl, pepř, petrželku a olej.
Hotový salát necháme čtvrt hodiny uležet a pak ho můžeme konzumovat.