Žampiónová polévka recept
Žampiónová polévka doplněná opečeným toustovým chlebem může být výbornou lehkou večeří. Můžeme ji podávat i s chlebovými krutony, záleží jen na naší chuti.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 300 g žampiónů
- 1,5 masového vývaru
- špetka soli
- mletý černý pepř
- 2 lžíce másla
- 1 menší cibule
- 50 ml smetany
- čerstvá zelená plochá petrželka
- 5 plátků toustového chleba
Způsob přípravy
Na polovině másla osmažíme v hrnci nadrobno pokrájenou cibuli až zesklovatí. Přidáme 250 g nadrobno pokrájených žampiónů a ještě 3 minuty vše smažíme. Pak do hrnce nalijeme vývar, polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a zvolna vaříme asi 15 minut.
Mezitím na zbylém másle osmahneme zbylé žampiony nakrájené na tenčí plátky. Pak je společně se smetanou přidáme do polévky a ještě krátce povaříme. Hotovou polévku podle chuti okořeníme pepřem a solí a přidáme do ní nasekanou zelenou petrželku.
Plátky toustového chleba nasucho opečeme, nebo je pokrájíme na kostičky a osmahneme na troše olivového oleje. Hotovou polévku můžeme teda podávat s opečenými tousty nebo s chlebovými krutony.