Žampionová omáčka se zakysanou smetanou recept
Hodí se k vařenému hovězímu, ale také s vejcem natvrdo a vařeným bramborem. Omáčka ze žampionů se ale však hodí i k těstovinám.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 250 g čerstvých žampionů
- 1 cibule
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml vývaru
- 150 až 200 g zakysané smetany
- sůl
Způsob přípravy
Na pánvi rozehřejeme lžíci másla, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou necháme zpěnit. Jakmile zesklovatí, přidáme na plátky nakrájené žampiony, které jsme předem otřeli vlhkou utěrkou.
V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a umícháme jíšku, kterou necháme asi minutu opékat. Přilijeme vývar, jíšku v tekutině pečlivě rozmícháme, aby se nevytvořily žmolky a necháme asi 20 minut provařit.
Tekutinu osolíme, přidáme podušené houby s cibulí, vše promícháme, přidáme zakysanou smetanu a necháme krátce projít varem.