Vydatný hovězí guláš v holandské troubě recept
V chladném období není nic lepšího než vydatný hovězí guláš!. Dušené hovězí maso se vaří v troubě asi 2 hodiny, aby bylo křehké a velmi aromatické. Toto vydatné dušené hovězí maso z holandské trouby je delikátní zimní jídlo. Dušené hovězí maso pečené v troubě je vydatné, křehké a velmi chutné. Omáčka je dokonale hustá a zelenina je křehká a sytá. A dnes vám prozradíme všechna tajemství, abyste si mohli připravit ten nejsytější klasický hovězí guláš vůbec. Tak se do toho pusťte!
Chutě jsou hluboké a přitom na přípravu je to tak jednoduché. Vše začíná způsobem vaření (nápověda: opékání masa) a výběrem ingrediencí pro chuťový základ. Prozradíme vám několik tajemství.
Maso opečte: To je nutnost! Zhnědnutí masa dodá masu hloubku a komplexnost. Hnědé kousky, které po něm zůstanou, jsou navíc plné chuti. Po odležení se hnědé kousky uvolní a pokrm se tak ještě více zvýrazní.
Posilovače chuti: Kromě karamelizovaných hnědých kousků masa je základem chuti tohoto vydatného dušeného hovězího masa worcesterská omáčka, rajčatový protlak, červené víno a mletý česnek.
Přidejte bylinky: Například čerstvý tymián a sušené bobkové listy.
Vařte v troubě: Tento snadný dušený hovězí pokrm dokončete v troubě při teplotě 325 °C po dobu 1 hodiny a 45 minut. To umožní propojení všech chutí a poskytne dostatek času, aby maso bylo křehké a chutné!
Existuje mnoho způsobů přípravy dušeného hovězího masa: pomalý hrnec, sporák, tlakový hrnec atd. Ze zkušenosti je nejlepší maso nejprve připravit na sporáku (v holandské troubě) a pak ho vařit v troubě asi 2 hodiny.
Holandská trouba opravdu dobře udržuje teplo, takže je to skvělá nádoba pro vaření velkých jídel, jako je například dušené hovězí maso. Za prvé, použití holandské trouby vytváří nezaměnitelnou chuť. Příprava dušeného hovězího masa v holandské troubě je dokonalá - od zhnědnutí masa až po uvaření všech chuťových přísad v jednom hrnci. Stejné hloubky a komplexnosti chuti prostě nedosáhnete, když vše naházíte například do klasického neboli pomalého hrnce. Za druhé, pečení guláše v troubě po dobu asi 2 hodin opravdu pomáhá spojit chutě a hovězí maso je mimořádně křehké.
Zde je několik skvělých tipů na přípravu:
Maso opékejte po částech na prudkém ohni. Klíčem ke krásnému propečení je nechat maso v klidu, dokud se krásně nepropeče - snažte se ho příliš brzy neotáčet.
Neuspěchejte přípravu na sporáku a nechte dejte si načas, aby se všechny chutě rozvinuly. Hlavními ingrediencemi pro posílení chuti jsou worcestrová omáčka, rajčatový protlak, víno a mletý česnek. Bylinky (čerstvý tymián a bobkový list) také dodají masu spoustu skvělé chuti.
Používejte čerstvý tymián. Sušený tymián není stejný.
Používejte pevné brambory, například zlaté nebo červené. Vyhněte se ruským bramborám, protože se snadno rozmačkají.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Maso:
- Hovězí roštěnec bez kosti nakrájejte na 3 cm kousky
- 1 1/2 čajové lžičky kuchyňské soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- olivový olej
- Guláš:
- 1 střední žlutá cibule nakrájená na kostičky
- 5 stroužků česneku
- 3 velké oloupané a nakrájené mrkve
- 1 lžička čerstvého tymiánu, nahrubo nasekaný
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžičky worcestrové omáčky
- 1/2 šálku červeného vína
- 1/4 šálku hladké mouky a další podle potřeby
- 4 šálky hovězího vývaru a další podle potřeby
- 3 středně velké zlaté brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
- 2 sušené bobkové listy
- nasekaná petrželová nať
- olivový olej
- Sůl a pepř podle chuti
- mražený nebo čerstvý zelený hrášek (volitelně)
Způsob přípravy
Předehřejte troubu na 325 °C. Kousky hovězího masa okořeňte 1 1/2 lžičkou kuchyňské soli a 1 lžičkou mletého černého pepře. Ve velké holandské troubě nebo těžkém hrnci odolném vůči troubě rozehřejte na vysokém plameni trochu olivového oleje a opečte hovězí maso ze všech stran, dokud pěkně nezhnědne. Postupujte po částech, abyste pánev nepřeplnili a zabránili zapaření. Pokud si všimnete, že se maso začíná zapařovat, odstraňte přebytečnou tekutinu a pokračujte v opékání.
Osmažené maso přendejte na talíř a dejte stranou. V této fázi ještě nebude zcela propečené. Hnědé kousky ponechte, hrnec nevytírejte. Na středním ohni přidejte do stejné holandské trouby trochu olivového oleje, cibuli, česnek a mrkev a za občasného míchání vařte asi 5 minut. Přidejte čerstvý tymián, rajčatový protlak a worcesterskou omáčku a vařte, dokud mírně zelenina nezměkne, asi 2-3 minuty.
Přidejte červené víno, seškrábejte připálené kousky a vařte, dokud se nezredukuje voda, asi 3 minuty. Pokud nechcete použít víno, můžete použít hovězí vývar. Rychlá rada: použijte dřevěnou lžíci, abyste nepoškrábali holandskou troubu nebo hrnec.
Přidejte mouku a promíchejte. Přidejte 4 šálky hovězího vývaru a míchejte, dokud se mouka nezapracuje a nezačne houstnout. Přidejte opečené hovězí maso, brambory nakrájené na kostičky a bobkové listy. Pokud je směs příliš hustá, přidejte podle potřeby další vývar. Přiveďte k varu a poté vařte 5-7 minut. V této fázi podle potřeby upravte koření solí a pepřem.
Přikryjte pokličkou vhodnou do trouby. Dovařte v troubě při teplotě 325 °C asi 1 hodinu a 45 minut, dokud maso nezměkne. V případě potřeby vmíchejte 10 minut před koncem vaření hrášek.
Před podáváním odstraňte bobkové listy. Podávejte s nasekanou petrželkou. Dobrou chuť!