Vídeňský bramborový salát recept
Tento odlehčený bramborový salát je velmi jednoduchý na přípravu a skvěle se hodí jak na slavnostní vánoční tabuli tak k normálnímu jídlu. Vyzkoušejte jej k tradičnímu řízku nebo jen tak, jako lehkou večeři.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500g brambory (varný typ A)
- 200ml zeleninový vývar
- 1ks šalotka
- 1 lžíce vinného octa
- 5 lžic rostlinného oleje
- 1hrst pažitky
- sůl
- černý pepř
Způsob přípravy
Brambory uvařte ve slupce. Průběh vaření dobře hlídejte – brambory by neměly být rozvařené.
Pažitku nasekejte nadrobno. Díky pažitce je salát osvěžují a vypadá krásně čerstvě. Cibuli nakrájejte na kolečka. Místo obyčejné bílé jsme použili fialovou, která je jemnější. Cibuli zalijte lžící vinného octa. Nejlepší je estragonový, ale můžete použít i obyčejný hnědý.
Směs osolte a pořádně promíchejte. Tyto přípravné práce zkuste zvládnout co nejdříve, abyste mohli zpracovat brambory ještě zatepla.
Uvařené brambory oloupejte a ještě horké je nakrájejte na kolečka o šířce 1 cm. Nebojte se a zpracujte ještě horké brambory. Čím dříve je zpracujete a zalijete vývarem, tím lépe jej vstřebají.
Brambory rychle promíchejte s olejem, šalotkou a vývarem. Množství vývaru je závislé na množství škrobu obsaženém v bramborách. Vývar tedy přidávejte postupně.
Nakonec přidejte nasekanou pažitku, salát osolte a přidejte pepř. Čím kvalitnější ingredience použijete, tím lepší bude výsledek.
Salát podávejte ještě vlažný. Pokud jej ale rychle uschováte do lednice a sníte až následující den, bude ještě lepší.