Vídeňská káva recept
Podíl na objevu vídeňské kávy nesou Turci a jejich obléhání Vídně v 17. století. Rakušané jejich útok odrazili a po turecké armádě zbyly v ležení pytle s kávou. Tmavý nápoj si brzy získal srdce Vídeňanů, kteří ho nejraděli pili s velkou porcí smetany, ideálně šlehané. Káva se smetanovou čepicí si brzy našla popularitu po celé Evropě a fanoušky má i u nás. Vídeňskou kávu lze připravit z kávy překapávané, z espressa, z kávy připravené v mokka konvičce nebo instatní kávy.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 lžička instantní kávy (espressa či překapávané kávy)
- 2 lžíce vyšlehané smetany (min. 33%)
Způsob přípravy
Do vysoké sklenice nasypeme instantní kávu, kterou zalijeme horkou vodou nebo uvařené espresso či překapávanou kávu.
Kávu ozdobíme šlehačkou a cukr podáváme zvlášť.
Ke sklenici kávy servírujeme sklenku sodovky nebo vody.