Vepřový bůček pečený s červenou cibulí recept
Vepřový bůček pečený v troubě s červenou cibulí, třeba jen s čerstvým chlebem, je pochoutka pro labužníky. Můžete přidat i kysanou zeleninu.
Ingredience receptu
- 1,5 kg bůčku s kůží a s kostí
- 1 velká červená cibule
- hrubší sůl
- mletý kmín
- olivový olej
- vývar nebo voda
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 220 stupňů. Bůček v pokojové teplotě připravíme na pečení. Kůži lehce , abychom neřízli do masa, nařežeme do mřížky. Maso pak potřeme směsí ze soli a kmínu.
Nařezanou kůži potřeme olejem a posypeme zbytkem směsi. Cibuli nakrájíme na hrubší kolečka a rozložíme ji do pekáče. Na cibuli položíme připravený bůček kůží nahoru.
V předehřáté troubě maso pečeme asi 3/4 hodiny. Pak teplotu trouby snížíme na 170 stupňů, podlijeme vývarem a zvolna pečeme další 2,5 až 3 hodiny.
Po této době by maso mělo být měkké, odpadávat od kostí a kůže křupavá. Pokud to tak není, pokračujte v pečení ještě asi 20 minut, při teplotě 220 stupňů.
Po vyndání z trouby bůček 10 minut necháme stát zakrytý alobalem a pak ho můžeme nakrájet. Podáváme s pečenou cibulí, hořčicí a chlebem.