Vepřové maso ve smetanové omáčce recept
Vepřové maso ve smetanové omáčce podáváme s houskovým knedlíkem. Můžeme ale jako přílohu připravit i dušenou rýži.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg vepřového masa z kýty
- 250 ml kysané smetany
- 50 g anglické slaniny
- 90 g kořenové zeleniny
- 1 menší cibule
- 2 rajčata
- 150 ml suchého bílého vína
- hladká mouka
- sůl
- mletý černý pepř
- nové koření
- 1 velké zralé rajče
- olivový olej
- plnotučná hořčice
Způsob přípravy
Z masa odstraníme blány, očistíme ho a prošpikujeme proužky slaniny. V kastrole zbytek nakrájené slaniny osmahneme na oleji, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu a vše osmažíme dorůžova.
Maso potřeme hořčicí, vložíme do kastrolu na zeleninu, přisolíme, opepříme a přidáme i pár kuliček nového koření. Rajče nakrájíme na plátky, přidáme k masu, vše podlijeme vodou a pod pokličkou maso dusíme do měkka. Během této doby maso nezapomínáme podle potřeby podlévat vodou.
Po změknutí maso vyndáme z kastrolu a nakrájíme na plátky. Zbylou šťávu zaprášíme moukou a zalijeme kysanou smetanou. Chvíli omáčku povaříme, pak přidáme bílé víno a podle potřeby můžeme dochutit kořením.
Na talíři každý plátek masa polijeme smetanovou omáčkou a podáváme se zvolenou přílohou.