Vepřová žebra podle Pohlreicha recept
Křupavá žebírka jsou skvělý pokrm pro zimní období. A recept ovoněný badyánem, skořicí a zázvorem, inspirovaný předpisem guru českých kuchařů, Zdeňkem Pohlreichem, láká nejen křupavou kůrčičkou, ale také nádhernou kořeněnou vůní.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1,8 kg vepřových žeber
- 2 cibule
- 4 lžíce oleje
- 18 kuliček černého pepře
- 10 kuliček nového koření
- 7 stroužků česneku
- 1 badyán
- 3 celé kousky skořice
- 1 lžíce mletého zázvoru nebo 2 lžíce nastrouhaného čerstvého
- 4 sušené chilli papričky
- 1,5 l vývaru
- sůl a pepř
Způsob přípravy
Maso omyjeme, osušíme a očistíme. Poté osolíme a opepříme. Cibuli očistíme a rozkrájíme na širší měsíčky. Česnek oloupeme a plochou stranou nože zmáčkneme.
V hrnci vhodném do trouby nebo pekáči zahřejeme olej a maso opečeme ze všech stran. Přidáme cibuli, česnek, koření, papričky a ještě chvíli restujeme. Přilijeme vývar, hrnec přiklopíme poklicí a v troubě předehřáté na 170°C dusíme asi hodinu, poté sejmeme poklici a maso ještě půl hodiny dopékáme, dokud krásně nezhnědne a nebude měkké.
Žebra vyndáme z trouby a z pekáče za pomoci lžíce odebereme z vývaru přebytečný tuk. Tekutinu na plotně opět zahřejeme a zredukujeme ji na asi poloviční objem. Poté ji přecedíme přes síto a nyní už stačí jen maso šťávou polít a podávat třeba s domácím chlebem a zelným salátem.