Vepřová líčka recept
Vepřová líčka na víně jsou šťavnatá a jemná. Podávejte je nejlépe s bramborovou kaší nebo s bramborovými hranolky a dušenou zeleninou.
Ingredience receptu
- 700 g vepřových líček
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1/4 středního celeru
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček černého pepře
- 1 lžíce hladké mouky
- 250 ml těžšího červeného vína
- 3 lžíce olivového oleje
- rozmarýn
- sůl
- mletý černý pepř
Způsob přípravy
Vepřová líčka očistíme a naložíme na 24 hodin do červeného vína. Druhý den je v hrnci na oleji opečeme ze všech stran dohněda. Pak maso odložíme na talíř, do oleje nasypeme nakrájenou cibuli, mrkev a celer, a za stálého míchání zeleninu restujeme dozlatova.
Nyní do hrnce přidáme opečené maso, bobkový list, celý pepř, nové koření a snítku tymiánu a vše zalijeme vínem ve kterém jsme maso marinovali. Dolijeme vodou, přikryjeme poklicí a dusíme maso doměkka přibližně hodinu. Hotové maso vyndáme z hrnce a omáčku se zeleninou přecedíme. Je-li řídká, zahustíme ji hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě a ještě krátce provaříme. Nakonec podle chuti omáčku osolíme a opepříme.
Podáváme s vybranou přílohou.