Vepřová krkovice recept
Krkovička je tučnější kousek masa z prasete. Díky tomu, že je prorostlá, se dá připravit vcelku i nakrájená na plátky. Upravit ji lze pečením, dušením a výborná je i smažená v podobě řízků. Tento recept, v němž se maso předem nakládá do piva, byl oblíbený už u našich babiček a kombinuje metody smažení a dušení.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g vepřové krkovice
- 3 - 4 stroužky česneku
- 1 větší cibule
- 150 ml světlého piva (lepší je vybrat nižší stupeň)
- oregáno
- rozmarýn
- bazalka
- asi 1 - 2 cm široký kousek zázvoru
- sádlo
Způsob přípravy
Připravíme si misku, do které vložíme maso nakrájené na kostky. Osolíme ho a přidáme bylinky. Pokud máte čerstvé, bude chuť o něco výraznější.
Zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Česnek očistíme a prolisujeme. Obě ingredience přidáme do misky k masu, vše zalijeme pivem, promícháme, misku zakryjeme potravinovou fólií a necháme odležet 2 - 3 hodiny v lednici. Asi 30 minut před další úpravou maso z lednice vyndáme, aby nebylo příliš studené.
Na pánvi rozpustíme přibližně 3 lžíce sádla a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme maso a to dusíme ve vlastní šťávě doměkka. Šťávy by se mělo vytvořit dostatek, a proto není nutné ji zahušťovat.
Jako přílohu volíme vařené nebo opečené brambory.