Vepřová panenka s třešněmi v portském víně recept
Vepřová panenka s třešněmi v portském víně je jídlo, které můžete připravit pro celou rodinu během necelé hodinky. Chutná skvěle a jako příloha se hodí třeba salát nebo opečené brambory.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg vepřové panenky
- 3/4 šálku červeného portského vína
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 šálku kompotových třešní
- 1 lžička sušeného česneku
- olej ve spreji
- 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
- zelené snítky tymiánu na zdobení
- sůl
- mletý černý pepř
Způsob přípravy
Vepřová panenka s třešněmi v portském víně je jídlo, které můžete připravit pro celou rodinu během necelé hodinky. Chutná skvěle a jako příloha se hodí třeba salát nebo opečené brambory. To už je ale na vás. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. V malé vyšší pánvičce přivedeme k varu portské víno. Vaříme ho zvolna asi 10 minut, až se trochu vyvaří a v pánvi ho zbudou 2 lžíce. Pak k němu přidáme kompotové třešně, necelou minutu je povaříme a pánvičku odstraníme z plotny. K horkým třešním přidáme nasekaný tymián. Ve zvláštní misce smícháme pepř, sůl a česnekový prášek.
Touto kořenící směsí potřeme celou vepřovou panenku. Ve velké pánvi zahřejeme olej a maso na něm opékáme asi 8 minut dohněda. Velký pekáč vystříkáme olejem ve spreji, položíme do něj maso a v předehřáté troubě ho pečeme asi 20 minut. Po této době maso potřeme polovinou třešňové marinády s portským a pečeme ještě 5 minut. Pak pekáč s masem vyndáme z trouby, potřeme zbývající marinádou s portským a necháme stát 10 minut. Nyní hotové maso nakrájíme na plátky a ozdobíme snítkami tymiánu.