Velikonoční sekaná recept
Velikonoční sekaná je samozřejmě s vejci. Kromě toho že je velmi chutná, i pěkně vypadá. A k ní třeba bramborovou kaši. A něco zeleného, ať to bují, ať to roste, ať stylově uvítáme jaro.
Sekaná má svůj původ už ve středověku, který se v našich představách ukazuje jako období, které gastronomickým radovánkám nepřálo. A sekaná to tak trochu potvrzuje. Sekaná se považovala za luxusní pokrm, který konzumovala výhradně šlechta, panovník a nejbohatší vrstva měšťanů. Třeba i velikonoční sekaná se pekla z vybraných surovin a používaly se na ni nejlepší kousky masa.
Roli hrála také doba přípravy. Ve středověku se maso nemlelo, nebylo čím, mlýnky přišly na svět až o mnoho let později. Maso na sekanou se skutečně sekalo, a to zabralo dost času. Nicméně když jste se dočkali, velikonoční sekaná byla na stole a byla radost. Recept na velikonoční sekanou léta Páně 2023 právě zde.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 3 vařená vejce
- 350 g hovězího masa
- 350 g vepřového masa
- 1 syrové vejce
- 1 jarní cibulka
- 2 stroužky česneku
- 2 ks pečiva (rohlík, houska)
- 250 ml mléka
- mletý černý pepř
- sušená majoránka
- sůl
- olivový olej
- bílek na potírání
Způsob přípravy
Maso umeleme na masovém mlýnku, na lžící oleje osmažíme nadrobno nakrájenou jarní cibulku až zesklovatí. Pečivo nakrájíme na menší kousky a namočíme do mléka. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
V míse smícháme maso se syrovým vejcem, osmaženou cibulkou, utřeným česnekem a namočeným a vymačkaným pečivem. Přidáme majoránku, pepř a sůl podle chuti a důkladně směs promícháme.
Na potravinové folii z připravené směsi rozválíme obdélníkovou placku. Doprostřed položíme za sebou vařená vejce a masovou směs pevně zabalíme do klasického tvaru šišky.
V předehřáté troubě pečeme sekanou 60 až 70 minut. Před pečením ji potřeme bílkem rozšlehaným se lžičkou vody.