Vejce nahniličko recept
Vajíčka patří k základním potravinám v kuchyni a připravit je lze mnoha způsoby. Vejce natvrdo mají tuhé obě složky – tedy bílek i žloutek a vaří se nejdelší dobu. Naopak vejce naměkko mají tekutý střed a doba varu je poloviční. Vejce nahniličko je kompromis, kdy je bílek tuhý a žloutek polotekutý. Jeho příprava je kvůli o něco delší době varu bezpečnější, protože je jistota, že se varem zničí případné škodlivé látky ve vajíčku.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 vejce
- 1 lžíce octa
- voda
Způsob přípravy
Než se pustíte do přípravy vajíček nahniličko, vytáhněte je asi 20 minut před tepelnou úpravou z lednice, aby nebyl teplotní šok tak velký.
Nyní už se pustíme do samotného vaření. Do rendlíku nalijeme vodu, přidáme lžíci octa a přivedeme je k varu.
Do vroucí vody opatrně vložíme za pomoci lžíce vajíčka a budeme odměřovat čas. Vejce nahniličko potřebují přesně sedm minut než jsou hotová.
Po uplynutí doby vaření vypneme sporák, vodu opatrně slijeme a do rendlíku zároveň přiléváme studenou vodu. Zabráníte tak popraskání skořápky.
Nakonec už stačí jen vejce nechat vychladnout, oloupat a podávat třeba se salátem nebo na toastu.