Vejce Benedikt recept
Vejce Benedikt je hvězdou brunch stolu nebo si ho připravte jako snídaně. Skládá se z toustového chleba, který je pokryt plátky slaniny, navrch se dá ztracené vejce a vše se nalije na teplou holandskou omáčko. Nakonec dochuťte čerstvě mletým pepřem a pažitkou.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Holandská omáčka:
- ¾ šálku nesoleného másla
- 3 velké žloutky
- 1 ½ lžičky čerstvé citronové šťávy a více podle chuti
- ¼ čajová lžička kajenský pepř nebo hořká paprika
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- Ztracená vejce:
- 1 polévková lžíce bílého destilovaného octa
- Sůl
- 8 velkých vajec
- Vejce Benedikt:
- 4 anglické muffiny
- 8 plátků kvalitní slaniny nebo šunky
- 2 polévkové lžíce nesoleného másla
- ¼ pohár nakrájenou pažitkou
- 2 polévkové lžíce nasekaného kopru, estragonu nebo petrželky
- Slaná mořská sůl
- Hrubě mletý černý pepř
Způsob přípravy
Připravte si holandskou omáčku: Roztavte máslo v malém hrnci na mírném ohni, dokud máslo nepění, ale nehnědne vám. Postačí zhruba 3 až 4 minuty.
Do mixéru vložte žloutky a 2 lžičky vody. Začněte s mixování, a pomalu přidávejte horké rozpuštěné máslo. (Pokud omáčka začne být příliš hustá, přidejte 1/2 čajové lžičky vody.) Přidejte citronovou šťávu a kajenský pepř, ale klidně upravte množství podle chuti a osolte a opepřete. Přelijte holandskou omáčku do malé misky a zavíčkujte si ji ať se nevytvoří škraloup. Omáčku udržujte při pokojové teplotě a dejte ji stranou.
Ztracená vejce: Do hrnce přidejte zhruba půl litru vody, osolte přidejte ocet a přiveďte k varu. Voda by neměla vyloženě bubla, hotovo máte, když vidíte jen několik bublin. Pomocí rozbijte vejce do středu hrnce, nechte vodu kroužit kolem něj. Tímto způsobem bílek obalí žloutek.. Opakujte se zbývajícími vejci - pravděpodobně byste mohli udělat až čtyři najednou. Zkontrolujte vejce po 4 minutách: Použijte štěrbinovou lžičku, abyste zvedli vejce z vody a pocítili pevnost bílku. Pokud to není úplně hotové, dejte vejce zpět asi na minutu. Jakmile jsou vejce pošírovaná, vyjměte je z vody a nechte vytéct na talíř lemovaný papírovými ručníky nebo čistou utěrkou. Odložte vejce stranou.
Pomocí toustovače, toustovací trouby nebo běžné trouby toastujte anglické muffiny, dokud nejsou zlatohnědé. Nebojte se toastovat důkladně: Budou zakryty holandskou omáčkou a pošírovanými vejci, tak aby se vám nerozmočily.
Na pánvi do křupava osmahneme slaninu nebo šunku.
Servírování: Na talíř položte osm polovin anglického muffinu. Každý z nich dpokryjte plátkem slaniny, šunky a poté sázeným vejcem. Celý muffin polejeme lžíci holandské omáčky a posypeme pažitkou, koprem, šupinatou mořskou solí a černým pepřem.