Vegetariánské Arancini - Italské rizoto kuličky recept
Veganské arancini (italské rýžové kuličky) se připravují ze studeného rizota stočeného do kuliček, namočeného do strouhanky a poté se vaří ve vzduchové fritéze nebo troubě. Vyzkoušejte si připravit tuto dobrotu doma!
(celý recept)
Ingredience receptu
- Složení:
- 2 cibule
- 70 g parmezánu
- 1 citron
- 30 g nesoleného másla
- olivový olej
- 500 g rýže rizoto
- 1 velká špetka šafránu
- 175 ml suchého italského bílého vína
- 2 litry horké biozeleniny
- 1 litr rostlinného oleje na smažení
- Náplň:
- 100 g pistácií bez skořápky
- ½ svazku čerstvého oregana (15 g)
- 1 x 150 g koule sýra mozzarella
- 100 g sýra caciocavallo
- 150 g polosuchých rajčat
- Obalování:
- 150 g hladké mouky
- 3 velká vejce z volného výběhu
- 300 g jemně sušené strouhanky
- Arabiata omáčka:
- 3 stroužky česneku
- 1 čerstvé červené chilli
- ½ svazku čerstvé bazalky (15 g)
- 1 x 400g plechovka kvalitních švestkových rajčat
Způsob přípravy
Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno, parmezán nastrouháme na jemno a citrón očistíme. Vložte máslo do velké pánve na mírném ohni s kapáním olivovým olejem, přidejte cibuli a vařte 15 minut, nebo do měkka dokud cibule není do zlatova.
Teplo snižte na střední, nalijte rýži risotto a několik minut míchejte, aby bylo zajištěno, že každé zrno je pokryto, poté přidejte šafrán a dobře promíchejte.
Nalijte víno a za pravidelného míchání ho nechejte několik minut bublat. Začněte postupně po kouscích přidávat víno, promíchejte jej s rýží a nechte každou naběračku vstřebat, než přidáte další. Pokračujte, dokud není rýže uvařena - asi 15 až 20 minut.
Vmíchejte strouhaný parmezán a vymačkejte citronovou šťávu, pak nechte vychladnout, než budete plnit náplň.
Vložte pistácie do misky s vroucí vodou. Odložte na 20 minut, pak vodu vypusťte a odstraňte slupky z pistácií; to dodá vaší náplni lepší barvu a hladší texturu.
Nakrájejte pistácie, mozzarellu, sýr caciocavallo a rajčata a poté je kombinujte s oreganem a citronovou kůrou. Dochutíme mořskou solí a černým pepřem.
Chcete-li vytvořit arancini, naberte část ochlazeného rizota do dlaně. Lžící přidejte 1 lžíci náplně do středu a rizoto kolem něj zabalte, aby se úplně utěsnilo. Opakujte se zbývajícím rizotem a náplní.
Do sklenice si připravte mouku, rozšlehaná vejce a strouhanku do samostatných mělkých misek. Opatrně ponořte každou kouli arancini do mouky, setřepte veškerý přebytek, pak vejce a nakonec strouhanka, aby rýže byla zcela obalená. Pak dejte stranou.
Chcete-li připravit omáčku arrabbiata, oloupejte a jemně nakrájejte česnek, jemně nakrájejte chilli a vyberte bazalku a jemně nakrájejte stonky.
Vložte stonky česneku, chilli a bazalky do pánve na středním ohni se stříkáním olivového oleje a smažte 2 minuty. Nalijte rajčata, okoreňte a vařte 10 minut na středně nízkém ohni. Přeneste do mixéru a mixujte do hladka.
Nalijte rostlinný olej do hlubokého hrnce s těžkým dnem a rozpalte na vysokou teplotu. Chcete-li otestovat, zda je olej připraven, přidejte špetku strouhanky - pokud prskají a plují, je připraven.
Opatrně položte do hrnce arancini se štěrbinovou lžící, po čtyřech dávkách, a smažte po dobu 8 minut, nebo do zlatova a křupavě. Přeneste na dvojitou vrstvu kuchyňského papíru, aby se vypustily.
Chutné podávané se smaženými kapary, čerstvým oregánem a bazalkovými listy, strouhaným parmezánem a poutavou omáčkou z arrabbiaty.